Mestre Planagenda

Voor leerlingen met een vooruitziende blik

Waarom een Planagenda? Voor veel jongeren is vooruitzien, plannen niet zomaar een gegeven. Vanuit brugklascoördinatoren ontvingen we signalen dat met name de groep die net de overstap naar het voortgezet onderwijs heeft gemaakt hier in praktische zin tegenaan loopt. Een planagenda voor de brugklas is dus geen overbodige luxe. Boeken of huiswerk vergeten, niet op tijd beginnen met leren, in de knel komen omdat prioriteiten niet helder zijn. Dit zijn veelgenoemde observaties in de brugklassen.

 

Een planagenda biedt overzicht

Een papieren agenda wordt gezien als de beste manier om overzicht te houden. Een mobiele telefoon is fijn om snel te kunnen zien wat er aan huiswerk is, maar is tegelijkertijd ook afleiding nummer 1. Daarnaast heb je niet een geheel overzicht maar ga je via een drilldown-structuur of detailweergaverapport naar de informatie. De leerling klikt op dag, dan op vak en ziet dan het huiswerk. En dan ook nog niet het volledige huiswerk, maar een beknopte weergave. Voor een volledig overzicht van wat te doen moet de leerling nog een ‘level’ dieper. De informatievoorziening is dus up-to-date en volledig, maar qua overzicht levert dit niet het gewenste resultaat.

Papieren agenda’s bieden dit overzicht wél. Met een gehele week over twee pagina’s is in een oogopslag duidelijk wat er gemaakt of geleerd moet worden. Maar alleen overzicht is nog geen planinstrument.

Plannen is vooruitzien

Maar ook: leren inschatten hoeveel tijd iets kost. Afwegen van het belang en belasting naast andere activiteiten die plaats moeten vinden. Als je op donderdag sport, probeer je dan ervoor en erna iets te doen? Of plan je wat meer op de woensdag in? Vaak is dat ondervinden en individueel bepaald. Wat voor de ene leerling werkt, bijvoorbeeld eerst lekker sporten en dan met een ‘leeg’ hoofd beginnen zal door een andere leerling als stressvol worden ervaren want ‘er moet nog van alles na het sporten’.

De Planagenda is een instrument waarin de leerling al doende leert omgaan met dergelijke uitdagingen. Met het huiswerk als uitgangspunt kan de leerling in de dagen voorafgaand daaraan de acties plannen. Later terugkijkend kan de leerling voor zichzelf bepalen of de strategie heeft gewerkt. Had ik voldoende tijd, is er aanpassing nodig?

Weergave van al het huiswerk in één oogopslag. Door gebruik te maken van de aparte kolom om te plannen, kan de leerling vooruitwerken maar vooral vooruitzíen.

Drilldown-techniek: een methodiek voor mobiele apps om informatie gelaagd weer te geven. Ieder scherm is een keuzemoment. Een algeheel overzicht is niet beschikbaar.